Oljefondets hemmelighetskremmeri


«… jeg tror ikke at de som har samme informasjonsgrunnlag som oss vil uttale seg på den måten enkelte har gjort i det siste, «

sa Oljefondets øverste sjef Yngve Slyngstad til Dagens Næringsliv lørdag. Her i følge Elin Ørjassæter i E24

«Pheim Asset Management er ikke forvalteren som fikk 500 millioner i honorar av Norges Bank Investment Management»

sier kommunikasjonsrådgiver i NBIM, Øystein Sjølie igjen til E24

Men de sier ikke hvorfor eller hva.

Ja, det finnes tilfeller (arbitrasje) hvor fondet kan ha god nytte av å benytte seg av bonuser til aksjeforvaltere uten cap. Men det er ikke dette oljefondet har argumentert med. Oljefondet har argumentert med at forvaltningsavtaler uten cap gir bedre forvaltning, noe som er feil. Og at forvaltningsavtaler uten cap gjør at en slipper å betale så mye i forvaltningshonorar, noe som er fullstendig irrelevant så lenge en får dårligere avkastning.

Dagens informasjonsstrategi i Oljefondet skaper grunnlag for å betvile Oljefondet evne til å forvalte oljeformuen på en god måte. Det kan vi ikke leve med. Her må politikerne inn og rydde opp slik at vi berger det viktigste, nemlig vekst- og nivåargumentet.


8 kommentarer til “Oljefondets hemmelighetskremmeri”

  1. Forrige uke skrev E24 at oljefondsforvalteren Pheim Asset Management er dømt for kursmanipulasjon.

    Selskapet er langt fra det eneste på Norges Bank Investment Managements (NBIM) liste over eksternforvaltere som nasjonale børs- og finanstilsyn har anlagt sak mot.

    http://e24.no/makro-og-politikk/article3885449.ece

  2. GJEDREM FORSVARER DYRE PENGEFLYTTERE:

    – Vi tjener titalls milliarder

    http://e24.no/boers-og-finans/article3886436.ece

    Gjedrem forsvarer aktiv forvaltning og påpeker at fondet faktisk er blandt de mest åpne i verden.

    Han kommenterer ikke hvorfor en ikke har benyttet seg av cap på forvaltningshonorarene.

  3. Jeg siterer E24:»- Siden årsskiftet 2009/2010 har samtlige avtaler NBIM har med eksterne forvaltere hatt et tak for honorar, også dem som ble inngått førårsskiftet, sier kommunikasjonsrådgiveren.(Sjølie)

    Det betyr imidlertid ikke at NBIM har innført som en absolutt regel at alle avtaler skal ha honorartak. Jo mer attraktiv en forvalter er, jo vanskeligere kan det imidlertid være å fremforhandle en avtale med tak, forteller Sjølie.

    – Det er ikke alltid mulig for oss å få det til. Det varierer med hvordan markedet er. Men alt annet likt, er det bedre for oss om avtalene har tak, enn at de ikke har det.»

    Med andre ord: Oljefondet, med en forvaltningskapital på knappe tretusen milliarder lar underleverandører diktere kontraktsvilkår. Dette tror jeg ikke på at noen fornuftig innkjøper ville gått med på. Det måtte i tilfelle være snakk om en svært imponerende leverandør, en «forvalter-Gud» med fantastiske resultater over en levealder. Jeg fester ingen lit til dette argumentet. Det må finnes mer enn nok firmaer rundt omkring som kan tenke seg å gjøre forretninger med oljefondet. Hvis oljefondet ønsker cap, får de cap. Ikke forsøk å innbille oss noe annet.

  4. Det jeg mente å uttrykke med forrige innlegg, som kanskje ble litt uklart: Oljefondet har ikke bare problemer med informasjonsstrategien. Jeg er stygt redd de også har begynt å fare med usannheter.

  5. har tenkt litt av det samme, enten så har de ikke peiling på hva de driver med eller så feilinformerer de bevist. Det er ingen andre alternativer.

    Så kan en jo spørre seg om hva som er verst.

  6. Oljefondet (Statens pensjonsfond – utland) har i årets ni første måneder belastet regnskapet sitt med 961,2 millioner kroner i samlede honorarer til eksterne forvaltere, ifølge fondets regnskapsrapport for 3. kvartal.

    Av dette beløpet er 620,5 millioner kroner såkalt avkastningsavhengige honorarer som utløses i forhold til forvalterens prestasjoner.

    I 3. kvartal alene opparbeidet de eksterne forvalterne seg 192,5 millioner kroner i avkastningsavhengige honorarer.

    Eksterne forvaltere forvaltet ved utgangen av 3. kvartal 13 prosent av fondets kapital, fordelt på 356 milliarder i aksjer og 26 milliarder i renteinvesteringene.

    http://e24.no/makro-og-politikk/article3888813.ece

    Samtidig har forndet bidrat lite med meravkastnng til fondet.

    Ut i fra sammensettingen mellom faste honorarer og avkastningsbaserte honorarer så skulle en tro at årets avkastning var så høy at vi kanskje så den vært 10 år, men nei da.

    her er det noe som ikke henger sammen. Dette er bare feil!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *