The Economist skriver en god sak om statsgjeld. Hvor mye statsgjeld det er forsvarlig å ta opp er et tema som har vært mye opp i internasjonal økonomisk debatt, mens det naturlig nok har vært mindre aktuelt i et land som sitter på utenlandske aktiva (i.e. Oljefondet) og knapt har noen offentlig gjeld utover regninger som forfaller et par måneder frem i tid.
Japan har lenge hatt høy utenlandsgjeld og vært den utviklede verdens «syke mann» med tilnærmet nullvekst i økonomien det siste tiåret («the Lost Decade») og nå enda noen år oppå det. Frykten nå er at USA og Storbritannia skal havne i samme situasjon. Britene med ny regjering er hauker og kutter mer enn forventet – USA er noe mer forsiktige.
Så er spørsmålet, hva skal man regne med når man snakker om underskuddet og gjelden til et land? Er det for eksempel relevant å også ta med generasjonsregnskap? Til og med Norge lever kan hende over evne hvis man tar hensyn til at det nå er langt flere i arbeid per ikke-yrkesaktiv enn det kommer til å være når eldrebølgen slår til, da blir det enten kutt i tilbud eller skatteøkninger i fremtiden. Oljefondet dekker opp noe, men Pensjonsreformen dekker sannsynligvis opp mer.
Vel, artikkelen i the Economist har som sagt en god diskusjon. Den gir ikke fasitsvaret men så enkelt var det da heller sjeldent…
Ett kommentar til “Fiskale fundamentalister”
Lenke til side hvor en kan følge utviklingen til mange lands gjeldsutvikling.
http://www.usdebtclock.org/