Warning: The magic method MchGdbcBasePublicPlugin::__wakeup() must have public visibility in /customers/8/7/a/oekonomi.no/httpd.www/wp-content/plugins/goodbye-captcha/includes/plugin/MchGdbcBasePublicPlugin.php on line 44
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/7/a/oekonomi.no/httpd.www/wp-content/plugins/goodbye-captcha/includes/plugin/MchGdbcBasePublicPlugin.php:44) in /customers/8/7/a/oekonomi.no/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8
Den amerikanske økonomen Michael Hudson vil ha oss til å bygge landet heller enn å investere oljepengene i utenlandske verdipapirer.
På det nordamerikanske kontinentet har man faktisk prøvd ut hypotesen om hva som er lurest å gjøre; investere oljepenger i å bygge landet eller i verdipapirer andre steder. I 1976 ble to oljefond stiftet, «Alaska Permanent Fund» og «Alberta Heritage Fund». Provinsinntekter fra olje- og gassutvinning ble kanalisert inn i disse fondene.
http://e24.no/kommentarer/spaltister/er-vi-blitt-lurt/20028210
]]>Vi har historien om Stillehavsøya Nauru. Nauru er et av verdens minste land både når det gjelder areal 21 km2 og innbyggertall 14.019.
Landet var så «heldig» at de hadde et stort lager av fosfater, kaldt Guano, som ga landet enorme inntekter.På toppen, vi snakker om så sent som på 90-tallet var landet regnet for å være verdens nest rikeste med blandt annet en nasjonalformue på ca. 600.000 kroner på innbygger. Det er mer enn hva Norge har i oljefondet.
Men fosfatkilden gikk tom, og landet ligger i dag nede på 141. plass i BNp per innbygger og er avhengige av u-hjelp. 90% av innbyggerneer arbeidsløse, befolkningen er regnet for å være verdens feteste, er mye plaget av diabetes og levealderen er nede i 62 år. Alt dette grunnet horibel sløsing med penger.
Nå er Norge mye mindere avhengig av oljeinntekter enn hva Nauru var av forfatinntekter. Det meste av den norske formuen ligger i humankapital, og vi vil derfor få store inntekter uavhengig av oljen.
Spørsmålet du stiller om hvor mye vi faktisk sparer er likevel et betumelig et. Det er begrenset hvor store kostnader den arbeidene befolknigen er i stand til å bære. Jeg føler meg i alle fall ikke trygg på at staten sparer nok og passer derfor på å spare til min egen pensjon.
Ellers så har vi en tidligere kommentar som ddet kan være vært å lese:
http://www.oekonomi.no/2008/06/18/oljemillionene/
Mer om Nauru:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nr.html
]]>En ting er faren for hollands syke, og faren for at politisk «proritering» er redusert til en øvelse i påplussing. Men sett at man fritt kunne brukt hvor mye penger som helst i dag uten at man fikk en rentesmell. Ville det da vært fornuftig å kjøre statsfinansene på dunken?
Sparer egentlig staten så mye, når man tar hensyn til de forpliktelsene vi påføres oss selv på pensjonsoområdet, eller eldrebølgens konsekvens for helse, pleie- og omsorg? Nasjonalbudsjettets betraktninger tyder vel ikke på det. Men det vil selvsagt ingen snakke om.
]]>