Boligkrisen – Norges plass i det globale boligkrakket


“Den norske krisen i boligmarkedet kan, akkurat som finanskrisen, betegnes som en klassisk finanskrise, som finner sted etter en formidabel oppgang i konjunkturer, kreditt og priser på finansobjekter, deriblant eiendommer. Man ser klare indikasjoner på at en overopphetet økonomi har medført bobler både i aksje- og boligmarkeder verden over. Norge utgjør i så måte ikke noe unntak. Realboligprisene har aldri noen sinne vært tilnærmelsesvis så høye som i 2007 og forholdet mellom boligpriser og husleie heller aldri så høyt.
….
Imidlertid finnes det en del lyspunkter i markedet. Etterspørselen etter boliger har tatt seg noe opp etter det som ble betegnet som full stopp høsten 2008. Rentenivået har falt betydelig, og sjenerøse krisepakker rettet mot bankvesenet bidrar til at det er lettere å få lån enn det ellers ville ha vært i slike krisetider.»

Artikkelen er skrevet i fabruar 2009 så artikkelforfatteren Ola Honningdal Grytten professor ved NHH, var sikkert noe mer negativ i dette Civita-notatet nr 3 2009 enn det han kanskje er i dag. Noe også en senere Magma artikkel kan indikere.

I notatet viser Grytten fram flere lange tidserier som vi tror at er viktig for boligprisene.

Lenke til Civita-notatet

,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *